Despre autor
Autor :
Ştefan Mărculeţ

Descriere Autor :
-

Email Autor :
-

Adresa Autor :
-

Cuprins
Metadate
Numar :
2 / 2015
[ CITESTE REVISTA ]

Rubrica :
Actualitatea Bisericeasca si Ecumenica

Articol [PDF] :
[ DOWNLOAD ]

Status Publicare:
publicat

Cod Unic online :
-

Cum citam
Rezumat
Articol intreg

În zilele de 3 şi 4 iunie 2015, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel s-au desfăşurat lucrările Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, reunit în şedinţă de lucru la Reşedinţa patriarhală.
În prima zi a lucrărilor, miercuri, 3 iunie 2015, a avut loc alegerea noului Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.
În ziua de 7 mai 2015, ierarhii Mitropoliei Ardealului au desemnat prin vot secret drept candidaţi pe părintele arhimandrit Ilarion Urs, exarhul Arhiepiscopiei Sibiului şi stareţul Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus (judeţul Braşov), şi pe părintele arhimandrit Macarie Ţuţul, marele eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Sibiu.
Sfântul Sinod a ales prin vot secret, cu 25 de voturi din 40 valid exprimate, pe părintele Arhimandrit Ilarion Urs, cu titulatura de Făgărăşanul, în postul vacant de Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.
Stareţul Mănăstirii Brân­co­vea­nu de la Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov, arhi­mandritul Ilarion Urs, a fost hirotonit arhiereu şi va sluji de acum înainte ca Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Soborul de arhierei a fost condus de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, iar noul Episcop-vicar va purta titulatura „Făgărăşanul”.
„Chemarea la arhierie” a fost să­vâr­şită după Vecernia de sâm­bătă, 6 iunie, când vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, părin­tele Ilarie Ben­chea, a oficiat aceas­tă rânduială liturgică prin care arhimandri­tul Ilarion Urs a pri­mit binecuvântarea de a deveni Episcop-vicar al eparhiei amin­tite. La rânduială au fost prezenţi și PS Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, PS Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, şi PS Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal.
Mărturisirea de credinţă a ipopsifiului Ilarion Urs a fost făcută duminică dimineaţă, înainte de oficierea Sfintei Li­turghii, actul de confirmare semnat de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, fiind citit de PS Episcop Ieronim Sinaitul. Soborul de arhierei a fost condus de IPS Mitropolit Laurenţiu, iar alături de arhiereii menţionaţi au mai liturghisit: IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei; IPS Ioan, Mitropolitul Banatului; IPS Irineu, Arhiepiscopul Alba Iu­liei; PS Sofronie, Episcopul Oradiei, şi PS Visarion, Episcopul Tulcii.
Arhimandritul Ilarion Urs a primit hirotonia întru arhiereu în cadrul Sfintei Liturghii şi a oficiat slujba religioasă împreună cu ceilalţi arhierei şi slujitori, împărtăşind numeroşi credincioşi cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.
La finalul Sfintei Liturghii, noul arhiereu a primit din partea IPS Mitropolit Laurenţiu mantia şi cârja arhierească, a fost așezat în scaunul arhieresc al Episcopului-vicar şi prezentat credincioşilor. IPS Mitropolit Laurenţiu l-a felicitat pe PS Episcop Ilarion Făgărăşanul şi a subliniat unicitatea acestui moment pentru mănăstirea făgărăşeană, dar şi pentru Arhiepiscopia Sibiului, când pentru prima oară un vieţuitor al aşezământului monahal a devenit arhiereu. „A rânduit Dumnezeu ceea ce îşi dorea înaintaşul nostru, vrednicul de pomenire Mitropolitul Antonie Plămădeală, ca stareţul acestei mănăstiri să fie şi ierarh. S-au împlinit toate acum, dar nu după voia noastră, pentru că nu ne asumăm vreo responsabilitate în mijlocirea acestui lucru, ci a venit de sus, de la Dumnezeu”, a spus Părintele Mitropolit.
Mesajul de binecuvântare al PF Părinte Patriarh Daniel a fost citit de PS Episcop Ieronim Sinaitul, care i-a oferit noului arhiereu o cruce de binecuvântare din partea Patriarhului României. Secretarul de stat pentru Culte, Victor Opaschi, a citit mesajul prim-ministrului Victor Ponta, după care PS Episcop-vicar Ilarion Făgărăşanul a mulţumit Sfântului Sinod, IPS Mitropolit Laurenţiu şi obştii monahale pentru încrederea acordată şi sprijinul oferit în chemarea la noua sa misiune.

Pagini citate